הלוואות גישור הנן הלוואות אשר מוענקות ישירות מהבנק לעסקים על מנת לכפר על תקופה בעייתית בתזרים המזומנים של העסק. במילים אחרות, הבנק מעניק הלוואה קצרת טווח לעסק בציפייה לפתרון בעיית המזומנים בטווח הקרוב. אז באמת הלוואת גישור היא פתרון טוב לעסק הסובל מבעיה נקודתית נדירה לגייס הלוואה מיידית שתיפרע כעבור זמן קצר, שהבעיה תחלוף. אבל עם הזמן הלוואות גישור מצאו נישה חדשה בקרב עסקים. עסקים רבים החלו לגייס הלוואות גישור למימון פער התזרים המובנה שלהם. עסקים אשר כחלק מפעילותם נאלצים לרכוש בתנאי תשלום ספקים קצרי מועד מתנאי גביית ההכנסות מהלקוחות, פנו לפתרון הלוואות גישור למימון אותו פער. מה שבעצם עושים אותם עסקים הוא שהם "מגלגלים" הלוואות גישור כל הזמן. הם מגייסים הלוואת גישור למימון עלויות העסק ופורעים את ההלוואה בעת קבלת הכנסות משמעותיות. על פניו הלוואות גישור נראות כתשובה מצוינת לבעיית פער התזרים, אך הם לא, זאת מכיוון שהלוואות הגישור, לרבות גיוס מספר הלוואות גישור במקביל, מוענקות לעסק בריביות גבוהות במיוחד. הלוואות הגישור הם בין ההלוואות בעלות הריבית הגבוהה ביותר הקיימות בשוק. עסק שמגלגל וממחזר הלוואות גישור שוחק משמעותית את רווחיות בכך שמשלם ריביות גבוהות מהנדרש. הרי חשבו על כך, עסק שיכול להעריך את צורכי ההון החוזר שלו שנה-שנתיים קדימה לא צריך לקחת הלוואות גישור כל שלושה חודשים. הרבה יותר נוח לקחת הלוואה אחת אורכת טווח שתעניק תזרים משמעותי היום שיחזיק למימון עלויות העסק לתקופה ארוכה. קבלת תזרים היום יאפשר לעסק ליצור יתרת תזרים חיובית אשר תחסוך מהעסק לקחת הלוואות גישור כל הזמן ולשחוק לעצמו את הרווחים.
הלוואה בערבות מדינה הוא הפיתרון האולטימטיבי להיפטר מהלוואות גישור. על ידי גיוס הלוואה בערבות מדינה העסק מגייס תזרים גדול שמאפשר לעסק לשמור על יתרת מזומנים חיובית שתסייע במימון הפער התזרימי ללא ניצול מסגרת אשראי או גיוס הלוואות גישור. כך העסק מצמצם את עלויות הריבית ובכך מפסיק את השחיקה ברווחיות העסק, הרי לא צריך להיות כלכלן מוסמך כדי להבין שעלויות מימון הם עלויות לכל דבר וצמצום עלויות מגדיל רווחים.
אם אינכם עדיין מאמינים נמחיש זאת בדוגמה מספרית פשוטה. עסק אשר לוקח הלוואת גישור של 50 אלף שקלים כל שלושה חודשים בריבית של 10%, ממוצע הריבית המוענקת בהלוואות גישור. בעצם מגייס אשראי של 150 אלף שקלים בשנה ומשלם עלות ריבית של 15 אלף שקלים. אותו עסק, אם הוא מודע לכך שצורכי ההון החוזר שלו פחות או יותר יציבים, יכול לקחת הלוואה ארוכת טווח של 150 אלף שקלים מקרן סיוע לעסקים בריבית ממוצעת של 5% ולשלם עלות מימון של 7,500 ש"ח בשנה. כלומר העסק מגייס הלוואה בערבות המדינה באופן חד פעמי לכל השנה בסכום האשראי השנתי שלו ומשלם לאורך כל השנה ריבית קבועה שמסתכמת למחצית מהוצאותיו על ריבית ממחזור הלוואות גישור. בעצם העסק מצמצם את השחיקה ברווחיו.
ערן רגב - כלכלן ראשי מוסמך במימון (MBA)
מנועי צמיחה פתרונות מימון ופיתוח עסקי
www.government-loans.co.il